Uitvaart_collage

De dag van afscheid

Samen met de nabestaanden een uniek afscheid creëren, gebaseerd op de persoon en passend bij hoe diegene in het leven stond. Wij bieden een breed scala aan mogelijkheden aan, zodat het past bij ieders wensen en budget. Of het nu gaat om een intieme ceremonie in besloten kring, een uitvaart met een groter gezelschap of een alternatieve viering, u kunt rekenen op onze zorgvuldige dienstverlening. 

Afscheid met een persoonlijk karakter

U mag van ons verwachten dat het afscheid het persoonlijke karakter krijgt zoals de nabestaanden deze voor ogen hebben. Wij denken in mogelijkheden en alles is bespreekbaar.

Door ruimte te geven en goed te luisteren creëren we samen een afscheid waarmee we recht doen aan het leven wat geleefd is. De dagen ter voorbereiding op de dag van afscheid zijn dagen met een lach en een traan. We gaan samen op zoek naar een locatie, met passende aankleding, muziek en catering, zodat het een dag wordt waar de familie en de genodigden met een warm gevoel aan terugdenken.

Begraven of cremeren

Eén van de eerste vragen na een overlijden, is de keuze voor begraven of cremeren. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat hun wensen zijn. Bij twijfel geven we de mensen de ruimte om na te denken.
Wij zetten enkele verschillen tussen begraven en cremeren op een rij.

Begraven:
  • Begraven kan op een algemene begraafplaats of op een natuurbegraafplaats.
  • Je hebt te maken met grafrechten en de kosten daarvan. Deze kunnen worden afgekocht voor een bepaalde periode.
  • Bij een algemene begraafplaats heb je de kosten van de aanschaf van een grafmonument.
  • De nabestaanden, maar ook familie of kennissen kunnen een graf bezoeken. Bij een graf bied je dus anderen ook een plek om de overledene nog eens te bezoeken.
Cremeren
  • De kosten voor een crematie zijn over het algemeen lager dan bij begraven. Dit komt omdat je bij crematie eenmalige kosten hebt en bij begraven je doorlopend grafrechten moet betalen.
  • Er is ruime keuze voor het bewaren van de as. Denk aan een urn, assieraad, urnennis, begraven van een urn of uitstrooien.
  • Je kan de as van je dierbare op een openbare plek plaatsen en zo ook anderen de mogelijkheid bieden de overledene te bezoeken. Maar je kan er ook voor kiezen, om de as van je dierbare dicht bij je te houden.
De locatie van het afscheid

Een afscheidsdienst kan op verschillende locaties gehouden worden. We hebben diensten georganiseerd in kerken maar ook op voetbalvelden, cafés, restaurants, openluchttheaters, mooie tuinen, theater of bij mensen thuis. De locatie moet vooral passen bij de overledene en de nabestaanden.

Een afscheidsdienst kan groots opgezet zijn, maar kan ook in besloten kring. Een keuze hierin is vaak afhankelijk van de omstandigheden rondom het overlijden, de kennissenkring en de financiën.

Een mooie uitvaart is als mensen zich vrij voelen om zich te uiten zoals ze zich werkelijk voelen. Dat je jezelf mag zijn en dat er verdriet, blijdschap, boosheid of machteloosheid mag zijn. Dat er vooral veel ruimte is om alle emoties te mogen uiten. Want dat geeft gevoel van verbinding. 

De rol van ons als uitvaartverzorger is ingetogen en bescheiden, maar vooral ondersteunend waar nodig en oog voor ieder detail. Wij sluiten aan op de wensen van de nabestaanden en zorgen ervoor dat alle faciliteiten die nodig zijn en de logistieke organisatie op rolletjes lopen. Zodat u tijd en ruimte heeft voor afscheid, naasten en familie.

Drukwerk

Of het nu om een rouwkaart, overlijdensbericht in de krant, een gedachteniskaartje of een dankbetuiging gaat; rouwdrukwerk moet persoonlijk, foutloos én snel geleverd worden.

Met twee grafisch vormgevers in eigen huis kunnen we die kwaliteit en snelheid garanderen. Zij weten als geen ander typerende zaken van de overledene om te zetten in mooie grafische beelden. Waarbij je direct een "Ooch wat mooi..." reactie krijgt.

De mogelijkheden voor een digitale rouwkaart zijn tevens heel uitgebreid. Evenals een digitaal condoleance register waar betrokkene hun medeleven tonen, een herinnering kunnen achterlaten en zelfs foto's ter herinnering aan mooie momenten op kunnen plaatsen.

De kist of andere alternatieven

Kisten zijn er in vele soorten en maten.  Strak wit, biologisch afbreekbaar, natuurlijk hout, stoer zwart, een gevlochten mand of misschien wel een opbaarplank met een wikkelwade.

Zelf een kist timmeren of met de (klein)kinderen de kist versieren; bijvoorbeeld door deze te beschilderen. Het kan! Net als bij de andere elementen van de uitvaart, kies je ook de kist.

Het vervoer van de overledene

Kan met onze rouwauto die 100% elektrisch is maar er kan ook gekozen worden voor een andere manier van het overbrengen van de overledene wat meer typerend is en meer past zoals
paard en wagen, vrachtwagen, motor, brandweerauto of aanhangertje achter een fiets. Maak je wensen kenbaar dan organiseren we dat deze worden uitgevoerd.

Bloemen

De symbolische waarde van bloemen is groot. Er zijn zoveel verschillende soorten en kleuren. Vaak brengen deze een gevoel over wat niet eens in woorden is uit te drukken.

Je kan denken aan kransen, bloemstukken, kistboeketten of je laat de gasten allemaal 1 bloem meenemen naar de uitvaart. Dan krijg je een groot boeket wat door alle gasten is samengesteld.

Niet op alle plaatsen zijn bloemen gewenst. Op de natuurbegraafplaats is bijvoorbeeld het aantal bloemen beperkt.

De nabestaanden kiezen zelf wat ze willen en waar ze dat willen inkopen. Indien gewenst kunnen we hiervoor advies geven.

Daarbij mag niet over het hoofd gezien worden dat in plaats van bloemen ook vaak gekozen wordt voor een gift die ten goede komt aan een goed doel.

Hapje en drankje

Na een afscheidsdienst is het fijn om nog even na te praten met een hapje en een drankje en elkaar te ontmoeten. Er is ruimte om emoties en herinneringen te delen.

Catering kan op verschillende manieren. We kennen allemaal de traditionele koffietafel met soep en broodjes maar het is ook mogelijk om samen het glas te heffen en rond te gaan met een bittergarnituur.

Wij nemen de specifieke wensen door en dragen graag ideeën aan.

Foto's

Tijdens een afscheidsdienst, tussen de woorden en muziek door, laten we de levensmomenten zien in beelden. We scrollen als het ware door de tijdsbeelden van het leven heen. Omdat een foto kan laten zien wat in woorden niet is uit te drukken.

De compilatie van foto's wordt bij ons technisch in elkaar gezet. Niet iedereen beschikt over de juiste programma's om deze te monteren, het is een tijdrovende aangelegenheid en omdat verantwoording van de techniek bij ons ligt, ontzorgen wij de nabestaanden.

Zo'n compilaties van foto's met muziek erbij, maakt veel emoties los. De nabestaanden krijgen het geheel dan ook vooraf te zien. Zodoende is men beter voorbereid en kunnen er nog wijzigingen worden uitgevoerd.

We bedienen zelf de techniek en testen het geheel op de locatie vooraf. Zorgvuldige voorbereiding is belangrijk!

Een livestream van de uitvaart

Met onze uitgebreide livestreammogelijkheden kunnen we mensen thuis tóch het gevoel geven om erbij te zijn en op afstand met ons verbonden te voelen. Aan een livestream zijn kosten verbonden dus overweeg goed of het nodig is.

Een andere optie is om een beeldregistratie van de dienst te maken, en deze daarna online te plaatsen met een link die gedeeld kan worden. De kosten zijn aanzienlijk lager en mensen kunnen kijken op hun eigen gewenste moment.

De kosten van een uitvaart

Wij zijn zeer transparant over de kosten van de uitvaart. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen en keuzes. Denk hierbij aan begraven of cremeren, wel of niet balsemen, het aantal dagen tussen overlijden en uitvaart, het aantal genodigden etc. Hierdoor varieert de prijs tussen de € 4.000,- en € 10,000,-.  Een groot verschil. Daarom adviseren wij mensen om zich van tevoren te oriënteren. Zijn de kosten dan te hoog dan kan je de keuzes nog  bijstellen.

Gaan we pas in gesprek als iemand is overleden, dan moet je beslissingen nemen in een emotionele periode. Keuzes maken is dan lastiger en vaak wil je dan niet over kosten nadenken. Het is dan raadzaam om één van de nabestaanden aan te wijzen die de kosten beheerd. Ook in deze situatie zijn we zo transparant mogelijk. We sturen dan binnen 24 uur een begroting per e-mail. Worden de wensen/keuzes nadien aangepast, dan heeft dat invloed op de kosten.

Om inzicht te krijgen in de te verwachten uitvaartkosten is het mogelijk om bij ons een afspraak te maken voor een voorbespreking. We bespreken dan de wensen en wat er allemaal geregeld moet worden. Je ontvangt dan van ons een offerte en kan je ook alvast nadenken over de financiering van de uitvaart. Ga je geld opzij leggen of sluit je een verzekering af. Zo kom je bij een afscheid niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Kunnen wij u van dienst zijn, neem dan contact met ons op, Wij luisteren graag naar uw wensen.